In ultima vreme ma lovesc de o anumita chestiune, cand abordez problema proiectarii sau executiei in constructii:
- apelam la un specialist in domeniul proiectarii sau constructiilor ?
sau
- lucram pe cont propriu (in regie proprie) construim sau proiectam cum ne pricepem ?
Sunt multe voci si pro si contra, in functie de fiecare situatie. Multi beneficiari si-au supravegheat singuri executia, poate au platit mai putin cu 20-30%, dar la capitolul timp si alte resurse, au facut sacrificii...
Alti beneficiari au agreat impreuna cu constructorul un anumit pret, fata de care nu au platit suplimentar si astfel s-au asigurat ca nu "se vor pierde" materiale pe santier.
Recomandarile altor beneficiari sunt si ele foarte importante, dar nu relevante in toate cazurile.
Si pe partea de proiectare, clientii fac de obicei presiuni pentru obtinerea unui pret din ce in ce mai mic, dar nu se gandesc la faptul ca fiecare munca are pretul ei si ca respectivul prestator de servicii de proiectare are un prag minim, sub care, daca se ajunge, nu mai este motivat sa lucreze la fel de repede, eficient, atent, etc.
Aici intervine situatia in care clientul are impresia ca a gasit "cel mai ieftin proiectant", dar de fapt poate a gasit un novice, care ii va face o lucrare de o calitate indoielnica, pe care va trebui sa o refaca, platind inca o data, impreuna cu o echipa de profesionisti.
Intrebarile pe care trebuie sa ni le punem in aceste cazuri sunt:
UNDE FACEM ECONOMII ?
UNDE E BINE SA NE "ZGARCIM" ?
CUM SE POT OPTIMIZA COSTURILE UNEI CONSTRUCTII, FARA A-I FI AFECTATA CALITATEA ?
Raspunsul sta chiar in proiectare, cu ajutorul careia se pot gasi solutii mai ieftine, dar la fel de eficiente de executie, unde se pot crea scenarii de exploatare pentru respectiva constructie, astfel incat sa nu rezulte o "casa" ieftina cu costuri de exploatare foarte mari.